Tunbridge Wells

Courtyard garden with Water Feature and Planting

Project Summary

The owners of this small courtyard garden in central Tunbridge Wells had just finished an extension to their Victorian property that meant the garden was now a year-round focal point outside their new patio door. They asked us to swap their bland lawn for planting with year-round interest, a small seating area to catch the evening sun and a water feature to complement the style of their house.

Our design for this square space was based on a classical quadrant layout whereby one of the quadrants was turned into a paved seating area. In keeping with the raised brick planters, we created brick paths from reclaimed Victorian pavers to separate the quadrants. A fountain with a patina to match some of the existing and retained paving was chosen as the centrepiece. Surrounding it, a yew ball topiary forms the central structure of the beds surrounded by a carefully planned perennial scheme that provides interest throughout the year through an ever-changing tapestry of textures and colours.

The existing borders were restocked and partially pruned and integrated into the new scheme. We designed flexible lighting which can be adjusted to the changing volumes of vegetation throughout the year. The challenge with this garden was that every plant counts because the garden is virtually under the microscope every time the family sits at the table. This is a garden that looks as charming in winter as in summer when graceful seed heads contrast in front of silvery foliage and pretty snowdrops carpet the gaps between emerging foliage.

Design to Completion Courtyard garden with Water Feature and Planting Tunbridge Wells

See more case studies

BALIBBC gardeners worldCHASConstructionlineCorker TVLondon StoneNPTC

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Find out more in our Privacy Policy

Close